Vrijwilligerswerk doen in Kameroen...


Lijkt het je wat?

Voor iedereen die het idee heeft een tijdje in het buitenland door te brengen is het van belang de volgende aspecten eens door te nemen.
Kan ik langere tijd van huis zijn?
Kan ik me voldoende aanpassen aan de cultuur?
Wat wil ik er doen?

Voor iedereen die overweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen voor UAC, hebben wij een folder gemaakt.

Download hier onze informatiefolder.


Als je na het lezen van deze folder nog steeds enthousiast bent, kun je gerust contact met ons opnemen, via onze vrijwilligerscoordinator, Diane van Nistelrooij:
d.vannistelrooij@uacnederland.nl.

Praktische informatie

Praktische informatie, toegespitst op Buea, Kameroen.

Visum:

Voordat je vertrekt vanuit Nederland moet je een geldig visum regelen bij de ambassade van Kameroen in Den Haag, dit kost ongeveer 50 euro. Let op de periode dat het visum geldig zal zijn. Zie verder de pagina van de ambassade van Kameroen.

Geld:

Neem geen mastercard maar een visacard mee.
Neem travellercheques mee in Euro's, niet in dollars. Travellercheques zijn veilig omdat ze verzekerd zijn en ze geven een goede koers, omdat de Franken in Kameroen gekoppeld zijn aan de euro. Travellercheuques in dollars zijn wel te wisselen, maar geven een veel nadeligerekoers. De beste optie om geld mee te nemen blijft contante euro's, maar hier zit een klein risico van kwijtraken, en contact geld is bijna niet te verzekeren. De beste conclusie die volgens ons hier getrokken kan worden is:

Bepaal hoeveel geld je ongeveer gaat besteden in de tijd dat je daar bent. Uit verschillende ervaringen is gebleken dat 300 Euro per maand een ruime, maar normale hoeveelheid geld is. Verstandig is het dan om de helft in contanten mee te nemen en de helft in travellercheques in Euro's. Houd natuurlijk ook rekening met eventuele kosten aan huisvesting en eten. Wil je meer reizen, neem dan extra geld mee.
Verder zijn er prima mogelijkheden om het over te maken naar banken. Er is een goede bank in Buea en Limbe. Vanuit Nederland laat je iemand geld storten bij een GWK bank, voor deze storting heeft deze persoon wel een kopie van jouw legitimatiebewijs nodig. Diegene krijgt dan een transactienummer mee. Wanneer jij met dit transactienummer en een geldig legitimatiebewijs naar de bank in Kameroen gaat kun je het geld ophalen. Het voordeel is dat de wisselkoers dan erg laag is.

Kleding en andere persoonlijke spullen:

Het is warm in Kameroen, zo tussen de 25 en 30 graden, maar het is erg vochtig. Kameroen kent een regenseizoen van mei tot oktober. Tijdens het droge seizoen is het naar ons idee het beste om open schoenen te dragen zonder sokken. Verder zijn korte en/of drie-kwart broeken aan te raden. T-shirts zijn genoeg om overdag te dragen, maar een trui en lange broek voor de avonden is wel nodig. Wanneer je rond gaat trekken is het verstandig een lange broek en een trui met lange mouwen mee te nemen.

Tijdens het regenseizoen regent het soms hard, heel hard. Een paraplu is te koop op de markt, maar iets van een waterdicht jasje is ook wel makkelijk om vanuit Nederland mee te nemen. Verder komt het erop neer dat je je daar het beste zomers kunt kleden.

Medische zorg:

Ga als eerste naar de ggd bij jou in de buurt. Laat je goed informeren en neem de benodigde vaccinaties. Verder is Kameroen een malaria-gebied. Hiervoor zijn ook medicijnen te krijgen. Lariam is in Nederland erg duur. Daarom is het volgens ons beter lariam mee te nemen voor de eerste paar weken, en de rest daar in Kameroen kopen. Dit scheelt enorm in de kosten, en de pillen zijn daar net zo goed, en zeker zo goed te vertrouwen als hier.
Afhankelijk van de periode dat je gaat kun je ook het medicijn Malerone slikken tegen malaria. Het voordeel hiervan is dat je deze dagelijks slikt en de dosering dus beter verspreid wordt en de bijwerkingen beduidend minder zijn dan bij Lariam.
Betrouwbare ziekenhuizen zijn er voldoende in Buea. Dit zijn ziekenhuizen die onder supervisie staan van westerse landen. Je kunt hier zeker terecht voor een botbreuk of iets dergelijks. Verder zijn er verschillende kleine dokterspraktijkjes, waar je ook van alles kan krijgen, zoals pijnstillers. Voor diegene die het toch een beetje op veilig wil spelen, kunnen we aanraden om zelf infuusnaalden mee te nemen. Paracetamol kun je ook meenemen. Verder is het raadzaam een verband of drukverband mee te nemen.
Een goede bescherming tegen insecten is een must. Deze zijn te krijgen bij de apotheek.

Contact met het thuisfront:

In Buea liggen een aantal internetcafe's waar je gebruik van kunt maken. Deze ruimten zijn openbaar en betaal je per uur. De computers zijn zo modern dat je op de meeste plaatsen ook foto's van je camera kunt halen en kunt versturen via internet. Vaak komen stroomstoringen voor, dus regelmatig opslaan van je lange reisverhalen is niet onverstandig. Ook internetsites voor eventuele bankzaken ed zijn over het algemeen goed te bereiken.